Kertészkedjünk "kicsiben" kedvünk szerint...

Samantha
Hozzászólások: 1227
Csatlakozott: 2020. július 7. 13:47
Nem:
x 11
x 23
Kapcsolat:

Kertészkedjünk "kicsiben" kedvünk szerint...

  • Idézés
  • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Samantha »

Adhattam volna talán azt a címet is, hogy hobbikert (vagy hobbykert?), de nem szeretem ezt a kifejezést. Alapból sem tetszik maga a szó sem, olyan erőltetett, mintha kellene, hogy valami hobbija legyen az embernek, másrészt számomra ez azt a fajta "földművelést-kikapcsolódást (?)" jelenti, amit a nyolcvanas években tudtommal többnyire nem szerettek az emberek. Tény, hogy akkor, gyerekként megtanultam ezt-azt, s már akkor szerettem kapirgálni a kertben.

Én nem azért kertészkedem - ha használhatom egyáltalán az általam űzött tevékenységre ezt a kifejezést, hisz igen messze állok egy kertésztől - mert meg akarok élni belőle, vagy mert kell. Csak "szerelemből". Azt termesztek, amihez kedvem van, de csak azért, hogy legyen pár tő, pár szem ez-az, azért mert szeretem, vagy mert valami miatt számomra különleges. Ilyen számomra például a paradicsom. Nem vágyom olyanra, amiről tudom, hogy esélyem sincs megtermelni, s nem akarok nagy pénzeket áldozni rá.
Ez lesz a második teljes évem, hogy lesz veteményesem, virágoskertem. Ha minden igaz...
Tavaly kísérleteztem ezzel-azzal, többnyire sikerrel, néhány csalódással, de persze az sem szegte kedvem. Ami nem sikerült, arról vagy lemondtam, vagy újra kezdem idén kicsit máshogy, adunk egymásnak egy újabb esélyt.
Oltogatnak páran, hogy: "-Most még élvezed, de várd ki a végét."
Hát jó...akkor majd meglátom. De miért kell egyből negatívkodni? Írtam már ezen a fórumon, hogy "nagyban" - erre alapozva az életemet, kitéve magam az időjárás szeszélyeinek - semmiképpen nem csinálnám.
Csak "kicsiben", s amíg, ahogy élvezem.


Samantha
Hozzászólások: 1227
Csatlakozott: 2020. július 7. 13:47
Nem:
x 11
x 23
Kapcsolat:

Re: Kertészkedjünk "kicsiben" kedvünk szerint...

  • Idézés
  • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Samantha »

http://szatmari-naturkert.hupont.hu/29/vetesnaptar


Tavaly márciusban ültettem el bent az első magokat (paradicsom, padlizsán).Idén előbbre tervezem.
Hallottam, hogy januárban már lehet próbálkozni padlizsánnal, paradicsommal, chili-paprikával.

Még megálmodom.
Hetekig január van még. :)

Igen, ezek szerint munkál bennem az, hogy azért még korainak, a természet "megerőszakolásának" tartom.
Alapjáraton úgy gondolom, túl kevés fény van még januárban, külön világítani nem fogok "senki" kedvéért. Hiába imádom a paradicsomjaimat. Én magam is legszívesebben átaludnám az egész januárt. De lehet, hogy a februárt is. Persze feláldozhatok néhány paprika, meg paradicsommagot. Ha nem maradnak meg sem vesztek sokat, marad még bőven...tavaly március végén vetettem a paradicsommagokat bent, mire kiültethettem a palántákat a fagyok után, már május vége volt. Előbb nem ültettem ki szinte semmit - paradicsompalántát tuti nem - mert ugye mindenki tudja, hogy a májusi Fagyosszentekig még fagyhat.
Na, itt még Fagyosszentek után több, mint egy hét után is fagyott (persze előtte 2 hónapig nem), így elkéstek.

Persze, minden relatív, mert bár júniusban nem volt egy szem paradicsomom sem, de cserébe - igaz, hogy akkor már lassabban beérve - még akadt októberben, és november közepéig is naponta egy-két szem, s mivel szerencsére legalább későn jött a fagy, végül csak néhány szem fagyott el november végén.

Tavaly a padlizsánból gyakorlatilag semmi sem lett, március végi benti magvetés (és május végi kiültetés) biztos késő volt neki nálam.
Idén újra próbáljuk valahogy máshogy.

Általánosságban azt hiszem idén fel fogok áldozni néhány palántát, hogy korábban kitegyem őket, esetleg több magot ültetek majd alapból - nem fogok minden palántával várni a Fagyosszentekig a kiültetéssel.
Válasz küldése