Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

Samantha
Hozzászólások: 1461
Csatlakozott: 2020. július 7. 13:47
Nem:
x 12
x 25
Kapcsolat:

Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Samantha »

Kedvenc íróm. Sokan csak Leslie L. Lawrence-ként ismerik, mint "a magyar krimi/bestsellerírót", akinek minden regénye egy kaptafára készül, akinek ha egy könyvét olvastad, olvastad az összeset. Aki "szájába veszi pipáját, kezébe 38-as Smith & Wessonját, s csinos nők ágyán keresztül elindul a gyilkos felkutatására".
L.L.L., akinek a legszebb nők örökké a lábai előtt hevernek, aki sosem fáradt, akit sosem sikerül meggyilkolni, pedig mindig akarják.

De aki mélyebben ismeri írói munkásságát, az tudja, hogy kelet-kutatással (kezdetben Mongólia) foglalkozott, hogy már sci-fi novellái jelentek meg a 80'-as években a Galaktikában, hogy írt tudományos műveket, ifjúsági regényeket, útleírásokat is. Tudja, hogy Frank Cockney írói álnéven is írt regényeket, s azt is, hogy - a tévhittel ellentétben - nem mindig csak saját magát, (pontosabban nem mindig csak Lawrence-t) szerepelteti művei főszereplőjeként.
Sok egyéb jellegű krimije/kalandregénye is van tehát.

Lawrence, az "ellenállhatatlan" bogarász, a "kelet-kutató", csak a Leslie L. Lawrence írói álnéven megjelent könyveinek a főhőse.
Mindenki, aki csak "óvatosan", könnyedén szeretne megismerkedni a keleti kultúra - Tibet, Mongólia, Kína, India - világával, megteheti ezt könnyedén a regényei által. Egyszerűen, könnyen érthetően tárja elénk talán legtöbbször a tibeti kolostorok, a tibeti szerzetesek világát, (talán ezért ezek a legismertebb művei) de ugyanígy Indiát is sokszor szerepelteti. Mindig valamilyen "misztikus" hátteret biztosít a műveinek, így egy könnyed kaladregény-krimi által is lehet némiképp művelődni, s aki csak lazán akarja megismerni a Kelet világát, annak ez könnyed kikapcsolódás mellett biztosítva van.
Természetesen ezek nem komoly ismeretterjesztő olvasmányok...azokat is írt, akit az érdekel, olyat is talál a művei között.

Sokan kérdezték már, melyik tőle a kedvenc művem.
Nem tudok választani, mert a különböző stílusok miatt több is van.
Hisz vannak a
-klasszikus sci-fik,
-tibeti "kolostoros"
-indiai,
-egyiptomi "piramisos-múmiás",
-idegen civilizáció-beli
Van vámpíros, vérfarkasos, ősemberes, öngyulladásos, gondolatátviteles, jetis, kísértetes, torzszülöttes, párhuzamos dimenzióbeli, mindenféle rejtélyes körülmények és lények között játszódóak.

Néhányat azért kiemelnék a teljesség igénye nélkül:
- Hosszú Szafári (sci-fi)
- A gonosz és a fekete hercegnő (Drakulás)
- Kegyetlen csillagok (párhuzamos dimenziók)
- A halott város árnyai (sci-fi)
- Kicsik (idegen civilizáció)
- A nagy mészárlás, A kő fiai (öngyulladás, gondolatátvitel, ősi civilizációk)


Titusz
Hozzászólások: 1337
Csatlakozott: 2020. július 7. 16:38
Nem: Férfi
x 24
Kapcsolat:

Re: Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Titusz »

Hát igen...L.L.L. írói munkásságával kapcsolatosan nekem is igencsak vegyes meglátásam vannak...Egyik oldalrol kedvelem a regényeit,másik oldalrol viszont mélységesen lenézem...(És ugye magát az írót is...)Furcsa ez a "tudathasadásos" állapot...Nade,hogy miért kedvelem a regényeit? Elsősorban amiatt, mert nagyrészt egy helyen játszódnak, sokszor világtol elzárt helyen,és ugye nagyjábol egy idősíkban is, ami álltalában néhány napos időtávot jelent csak...Szóval nem röpköd a cselekmény 10-20 éveket néhány mondat után...Éshát ugye Laci bácsi remeken ironikus humorán is sokat lehet mindig kacagni,majd minden regényében...Ami miatt viszont megvetem mind az írót,mind pedig a "Lawrences" regényeit, (A többit most nem veszem ebbe a kategóriába...) annak oka az,hogy az író nemis nagyon titkolva, SAJÁT MAGÁT vetíti ki mindig,egy nőknek ellenállhatatlan,"szuperjamesbondi" szerepkörbe...És az ilyesmi dolog engem valahogy mindig a kis cselédlány esetére emlékeztet, aki KÉPZELETBEN ellenállhatatlan szépségű hercegnőnek képzeli el magát a vágyálmaiban...Nem tudom,hogy erre mi szükség volt,vagy hogy mire volt jó ez, (A pszichológusok biztosan tudják...)de nekem ez a dolog így, sehogyse szimpatikus...A másik meg az,hogy ugye én mélységesen megvetek mindenkit,aki úgymond "belesimul" szabad akaratábol ebbe az un."fogyasztói társadalomba"...Szóval,hogy valaki AZÉRT írjon regényeket,hogy azzal PÉNZT KERESSEN???? Meg azért szolgálja ki a közönség igényeit? Hogy sok könyvet tudjon eladni??? Pénzért??? Hát...Az ilyen íróra én inkább sose mondok semmit sem...Szóval vegyesek a meglátásaim L.L.L.-röl...Nagyon vegyesek...Sajnos...Az meg már ugye csak hab a tortán,hogy a regényeinek a csekekménye nélkülöz szinte mindig bármilyen értelemben vett realitást is...Szóval más szavakkal mondva, a regényeinek a cselekménye nagyrészt teljes képtelenség...És ez a dolog,sokszor zavaró azért...
Samantha
Hozzászólások: 1461
Csatlakozott: 2020. július 7. 13:47
Nem:
x 12
x 25
Kapcsolat:

Re: Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Samantha »


És akkor a "kolostoros" regények.

Nem emlékszem, hogy melyik könyvét olvastam először ezek közül. Az is igaz, hogy addig még csak hasonló témájú könyv nem is volt a kezemben.

Egyébként a legelső könyv, amit Laci bácsitól olvastam, az "Az ördög fekete kalapja" volt, kb. 16-17 éves lehettem...
Hááát...az durva volt...folyt ki a könyvből a vér, kb minden10. oldalon, mégis tetszett, talán a stílus, és a humora miatt.
Ezután kaptam rá a regényeire, amit csak találtam tőle a könyvtárban, azt mindig kikölcsönöztem, elolvastam. Mára már többnek a cselekménye össze is folyik...
Szóval nem tudom melyik "kolostoros" regényét olvastam először, de magával ragadott annak is a hangulata és a humora.
Kézzel fogható ezen regényeiben az a "csend", az a nyugalom, ami - feltételezem - egy olyan kolostorból árad.
Fogalmam sem volt, milyen az a jakvajas tea, de éreztem az illatát, és meg akartam kóstolni. (állítólag borzalmas, avas :) )
Éreztem a füstölők illatát, én is hallottam, amint süvít a szél, hallottam én is a lépteket a folyosón...

Mondtam, hogy nem szeretem a hosszas tájleírásokat, - amikor 5 oldalon keresztül azt írja le valaki, hogy hogy néz ki egy lombos fa egyik ága - számomra pont megfelelő az, ahogy ezt Lőrincz L. László mindig teszi. Nem tart oldalakon keresztül, hogy hogy néz ki egy szerzetes ágya, nem lesz unalmas, mégis tökéletes képet kapok arról, hogy milyen lehet pl. egy tibeti kolostorban élni. Aki csak egy könyvét is olvasta, az tudja, hogy miről beszélek.

Igen, vannak visszatérő motívumok, hisz minden ilyen regényben leírja, hogy néz ki a táj, milyenek a szerzetesek, hogy élnek, mit esznek, miként gondolkoznak...de ez valahol érthető. Mert mi van, ha valamelyik könyvből ezt kihagyná, s van egy olvasó aki azzal a regényével kezdene...hát sosem tudná meg, hogy milyen egy tibeti kolostor.
A whiskey, a pipa, a 38-as Smith & Wesson, és a nők...hát igen, ezt is megszoktuk :-)


Az általam olvasott "kolostoros" regényei. (Lehet, hogy volt több is, amitől olvastam, sajnos a fejem nem káptalan, nem emlékszem mindre, s keverni is könnyű őket 5-6 után.)

0. Az alapmű: Sindzse szeme

http://lesliellawrence.gportal.hu/ginde ... nid=186018

1. Csöd - Két sápadt szerzetes

http://lesliellawrence.gportal.hu/ginde ... nid=326060

2. Tulpa - A gonosz halotti leple

http://lesliellawrence.gportal.hu/ginde ... nid=326002

3. A láthatatlan kolostor

http://lesliellawrence.gportal.hu/ginde ... nid=325969

4. Lebegők

http://lesliellawrence.gportal.hu/ginde ... nid=325960


5. A rodzsungok kolostora

http://lesliellawrence.gportal.hu/ginde ... nid=325930

6. Halálkiáltók

http://lesliellawrence.gportal.hu/ginde ... nid=282726

7. A lófejű démon

Samantha
Hozzászólások: 1461
Csatlakozott: 2020. július 7. 13:47
Nem:
x 12
x 25
Kapcsolat:

Re: Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Samantha »

Titusz írta: 2020. július 12. 12:32 Hát igen...L.L.L. írói munkásságával kapcsolatosan nekem is igencsak vegyes meglátásam vannak...Egyik oldalrol kedvelem a regényeit,másik oldalrol viszont mélységesen lenézem...(És ugye magát az írót is...)Furcsa ez a "tudathasadásos" állapot...Nade,hogy miért kedvelem a regényeit? Elsősorban amiatt, mert nagyrészt egy helyen játszódnak, sokszor világtol elzárt helyen,és ugye nagyjábol egy idősíkban is, ami álltalában néhány napos időtávot jelent csak...Szóval nem röpköd a cselekmény 10-20 éveket néhány mondat után...Éshát ugye Laci bácsi remeken ironikus humorán is sokat lehet mindig kacagni,majd minden regényében...Ami miatt viszont megvetem mind az írót,mind pedig a "Lawrences" regényeit, (A többit most nem veszem ebbe a kategóriába...) annak oka az,hogy az író nemis nagyon titkolva, SAJÁT MAGÁT vetíti ki mindig,egy nőknek ellenállhatatlan,"szuperjamesbondi" szerepkörbe...És az ilyesmi dolog engem valahogy mindig a kis cselédlány esetére emlékeztet, aki KÉPZELETBEN ellenállhatatlan szépségű hercegnőnek képzeli el magát a vágyálmaiban...Nem tudom,hogy erre mi szükség volt,vagy hogy mire volt jó ez, (A pszichológusok biztosan tudják...)de nekem ez a dolog így, sehogyse szimpatikus...A másik meg az,hogy ugye én mélységesen megvetek mindenkit,aki úgymond "belesimul" szabad akaratábol ebbe az un."fogyasztói társadalomba"...Szóval,hogy valaki AZÉRT írjon regényeket,hogy azzal PÉNZT KERESSEN???? Meg azért szolgálja ki a közönség igényeit? Hogy sok könyvet tudjon eladni??? Pénzért??? Hát...Az ilyen íróra én inkább sose mondok semmit sem...Szóval vegyesek a meglátásaim L.L.L.-röl...Nagyon vegyesek...Sajnos...Az meg már ugye csak hab a tortán,hogy a regényeinek a csekekménye nélkülöz szinte mindig bármilyen értelemben vett realitást is...Szóval más szavakkal mondva, a regényeinek a cselekménye nagyrészt teljes képtelenség...És ez a dolog,sokszor zavaró azért...
Igen, tudom...
Értem is, amit mondasz.

De azt is tudod, hogy mindig meg is fogom védeni, még ha van is igazság abban, amit mondasz.
Mert hát mindenkinek van jó és rossz oldala is.

Igen, L.L.L. az ellenállhatatlan szívtipró...eleinte mindig néztem a könyv hátsó borítóját, hogy ő lenne az a nagy sármőr? Aztán rájöttem, hogy nem, a regényeiben csak olyannak írja le "önmagát", amilyen szeretne lenni. Az vesse rá az első követ, aki még sosem akart jobb lenni annál, mint amilyen valójában.
Természetesen adhatott volna a főhősének más nevet is...de ha azt veszed, akkor a Leslie L. Lawrence az nem is Lőrincz L. László :nap: , csak az a személy, aki mindig is szeretett volna lenni.

Mondjuk mindenféle iránta való "rajongásom" ellenére sem vettem meg egyetlenegy könyvét sem teljes áron, max. csak antikváriumban, - szóval amit én költöttem a regényeire, abból éhen is halna - illetve amit lehetett, azt e-könyv formájában megszereztem.
(Igen, tudom, messze nem ugyanaz az élmény, mintha könyvet olvasnék...de tudom, hogy a birtokomban vannak.)

Azért örülök, hogy annyit már elértem, hogy külön tudod kezelni a Lawrence-s és a többi regényét.


Titusz
Hozzászólások: 1337
Csatlakozott: 2020. július 7. 16:38
Nem: Férfi
x 24
Kapcsolat:

Re: Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Titusz »

Na...Örülök akkor annak,hogy sikerült kimazsolázni L.L.L. rengeteg könyve közzül a "kolostoros" műveket...Akkor majd idővel szerencsét próbálok velük, de most egy kicsit pihennem kell szokás szerint Laci bácsi munkásságátol...Mivel még "emésztenem kell" a Miranda koporsóját...Ezzel a regénnyel kapcsolatban leírnád a meglátásaidat? Mi volt az ami tetszett benne,és mi volt az,ami nem? (Már persze,ha volt ilyen...)
Samantha
Hozzászólások: 1461
Csatlakozott: 2020. július 7. 13:47
Nem:
x 12
x 25
Kapcsolat:

Re: Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Samantha »

Titusz írta: 2020. július 15. 11:03 Na...Örülök akkor annak,hogy sikerült kimazsolázni L.L.L. rengeteg könyve közzül a "kolostoros" műveket...Akkor majd idővel szerencsét próbálok velük, de most egy kicsit pihennem kell szokás szerint Laci bácsi munkásságátol...Mivel még "emésztenem kell" a Miranda koporsóját...Ezzel a regénnyel kapcsolatban leírnád a meglátásaidat? Mi volt az ami tetszett benne,és mi volt az,ami nem? (Már persze,ha volt ilyen...)
Mármint hogy a "Miranda koporsójá"-val kapcsolatban mik a meglátásaim?
Titusz
Hozzászólások: 1337
Csatlakozott: 2020. július 7. 16:38
Nem: Férfi
x 24
Kapcsolat:

Re: Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Titusz »

Igen...A Mirandával kapcsolatosan mik a meglátásaid...Ha végeztél a tapasztalatok leírásával, akkor leírom majd énis az enyémet...Nagyjábol emlékszel még ugye arra a könyvre? Mivel ha jól tudom,nem mostanában olvastad azért,velem ellentétben...
Samantha
Hozzászólások: 1461
Csatlakozott: 2020. július 7. 13:47
Nem:
x 12
x 25
Kapcsolat:

Re: Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Samantha »

Titusz írta: 2020. július 15. 18:25 Igen...A Mirandával kapcsolatosan mik a meglátásaid...Ha végeztél a tapasztalatok leírásával, akkor leírom majd énis az enyémet...Nagyjábol emlékszel még ugye arra a könyvre? Mivel ha jól tudom,nem mostanában olvastad azért,velem ellentétben...
Hát valóban nem mostanság olvastam. De majd lemegyek alfába, hogy visszaidézzem a régi emlékeket. Volt már, hogy sikerült, talán most is összejön majd... :D
De ebben a türelmedet kérem hét végéig. Elég fárasztó napjaim vannak mostanában...
Titusz
Hozzászólások: 1337
Csatlakozott: 2020. július 7. 16:38
Nem: Férfi
x 24
Kapcsolat:

Re: Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Titusz »

Jó...Rendben...Akarod,hogy addig leírjam a könyvröl az én meglátásaimat? Vagy megvárjam először azt,hogy te leírd a sajátodat?
Titusz
Hozzászólások: 1337
Csatlakozott: 2020. július 7. 16:38
Nem: Férfi
x 24
Kapcsolat:

Re: Lőrincz L. László, avagy Leslie L. Lawrence

 • Idézés
 • Be kell jelentkezned ehhez a művelethez!

Hozzászólás Szerző: Titusz »

Lehet amúgy,hogy a következő L.L.L. regény aminek nekikezdek majd valamikor, a "Csöd" lesz...Mi a csuda amúgy ez a "Csöd"? (Olyan,mintha azt mondaná az ember,hogy:"Csöcs"...) És,hogy tetszett neked ez a könyv? Jobb mint a Miranda? Vagy gyengébb?
Válasz küldése