Hangyák
Re: Hangyák
Na...Ma már meg is láttam az első hangyacsatát, amit ugye a gyepi hangyák rendeztek meg jó szokásuk szerint, mindjárt azután,hogy előbújtak ugye a föld alatti téli álmukbol! Tök mulatságosak ezek a gyepi hangyák minden tavasszal...Amíg más hangyák rendezgetik ugye a téli álmuk után a fészküket, sütkéreznek a napon, élvezik a tavaszi meleget, stb,stb, addig a gyepi hangyáknak ugye AZ A LEGELSŐ DOLGUK mindjárt az előbújásuk után,hogy ádáz csatába kezdjenek a legközelebbi gyepi hangya szomszédjukkal...Szóval ma is úgy vettem észre a gyepi hangyák tavaszi előbújását, hogy ahogy gyanútlanul végigmentem a járdán, egyszercsak egy hatalmas hangyagomolyagot láttam a járda szélén ide-oda hullámozni, meg kavarogni...Hát...Most akkor vagy 4-5 napon keresztül nem fognak unatkozni ezek a gyepi hangyák, ez egészen biztos...Ugyanis ennyi ideig tart kb, amíg sikerül eldönteniük majd nagy nehezen, hogy idén tavasszal melyik boly hangyakolóniája fogja uralni ugye a gyepi hangyák társadalmát...Aztán miután ezt letisztázták, akkor majd egész évre el lesznek majd maguknak vígan, a legritkább esetben csatázva...
https://www.abatox.hu/tudaskozpont/kartevok/hangya És akkor nézzünk most egy érdekes összefoglaló cikket is a hangyákrol...Ilyen elnevezésekröl, hogy "házi hangya", meg " fekete hangya", eddig még nemis hallottam, bár szerintem jól ismerem azért őket, csak nem ezeken a neveken...Állandóan nagy ugye a zavar a hangyanevek körül, és bizony sokszor ugyanazt a fajt különböző neveken szokás említeni...Sose értettem, hogy miért nem lehet valahogyan EGYSÉGESÍTENI a hangyák hivatalos elnevezéseit...
Már vagy öt különböző kinézetű hangyával találkoztam idén a kertemben...csak az a "baj", hogy nem tudom őket beazonosítani, s van amelyik úgy elszalad, hogy épphogy látom.
Van az a picike, ébenfekete, igen szeret csipkelődni, feltűnő többkupacos bolyokat készít, és roppant fürge jószág, talán az a "réti".
Ma, a mostanság épp kikelőfélben lévő menta(bokrok) - pontosabban lesz bokor, még csak néhány hajtás van kint - közelében ill. rajta találkoztam azoknál valamivel nagyobb, nem túl fürge hangyákkal. Közeledtemre igyekeztek gyorsan elbújni a föld alá, vagy halottnak tettetni magukat, míg más hangyák ilyenkor mindig gyorsmenetbe kapcsolva inkább igyekeznek elszaladni.
Jelenleg egyet fogságba ejtettem, egy műanyag dobozban van, de némi tanulmányozás és fotózás után vissza fogom vinni oda,ahol rátaláltam.
A feje és a potroha majdnem ugyanakkora, a potroha kicsikét nagyobb.
Színe: Fej, és tor barna, napsütésben borostyánbarna, a potroha fekete. 4-5 mm-es (feje bubjatol a potroha végéig kell mérni? Mert ha a lábait is hozzászámolom, ami "kijjebb lóg",
akkor picikét nagyobb.)
Nézegettem a neten képeket, talán gyepi hangya, de nem vagyok benne biztos.
Titusz, szerinted?
Van az a picike, ébenfekete, igen szeret csipkelődni, feltűnő többkupacos bolyokat készít, és roppant fürge jószág, talán az a "réti".
Ma, a mostanság épp kikelőfélben lévő menta(bokrok) - pontosabban lesz bokor, még csak néhány hajtás van kint - közelében ill. rajta találkoztam azoknál valamivel nagyobb, nem túl fürge hangyákkal. Közeledtemre igyekeztek gyorsan elbújni a föld alá, vagy halottnak tettetni magukat, míg más hangyák ilyenkor mindig gyorsmenetbe kapcsolva inkább igyekeznek elszaladni.
Jelenleg egyet fogságba ejtettem, egy műanyag dobozban van, de némi tanulmányozás és fotózás után vissza fogom vinni oda,ahol rátaláltam.
A feje és a potroha majdnem ugyanakkora, a potroha kicsikét nagyobb.
Színe: Fej, és tor barna, napsütésben borostyánbarna, a potroha fekete. 4-5 mm-es (feje bubjatol a potroha végéig kell mérni? Mert ha a lábait is hozzászámolom, ami "kijjebb lóg",

Nézegettem a neten képeket, talán gyepi hangya, de nem vagyok benne biztos.
Titusz, szerinted?
Fényképezd le a dobozban lévő hangyát, aztán tedd vissza a rovart minnél hamarabb oda, ahonnan elhoztad...Majd idővel priváton megnézem a képeket, de valszeg réti hangya lehet az, amit befogtál...
Rendben.
Max. 10 percig volt a dobozban, már visszavittem a helyére. Nem sérült meg, megfogni is úgy fogtam meg, hogy elé tettem egy kis faágat, és önként felmászott rá.
Max. 10 percig volt a dobozban, már visszavittem a helyére. Nem sérült meg, megfogni is úgy fogtam meg, hogy elé tettem egy kis faágat, és önként felmászott rá.
Húha!!!
Azt hiszem, most találkoztam borostyán hangya-boly-jal,s benne rengeteg borostyánhangyával!
Bámulatosak!!!
Azt hiszem, most találkoztam borostyán hangya-boly-jal,s benne rengeteg borostyánhangyával!
Bámulatosak!!!

Ugye? Számomra a borostyánsárga hangyák mindig a "hangyák hangyái"! Annyira csodálatosak és szépek a narancssárga, áttetsző testükkel...Nemis tudom, hogy a természet hogyan is tudott létrehozni ilyen gyönyörű hangyákat! Télire mindenképpen kerítek majd legalább egy ilyen borostyánsárga bolyt " szobahangyáknak"! A múlt télen is minden bajom volt, hogy hangyák nélkül kellett megélnem a hosszú téli hónapokat...De idén ősszel már nem fogok elkövetni olyan hibát,hogy nem gondoskodok majd szobahangyákrol...Borostyánsárgákat mindenképpen gyűjtök majd be, és ha lesz hely rá, akkor maggyűjtőket is...Ez a két faj a legfőbb kedvencem ugye már gyerekkorom óta...
https://qubit.hu/2022/07/05/tiz-eddig-i ... atohangyak Na...Hogy micsoda segítői vannak a fosszíliakeresőknek ezek szerint...És még van aki nem kedveli a hangyákat, meg üldözi őket...Holott sokmindenben segítségükre lehetnek az embereknek ugye...Pl. Fosszíliakeresésben, kártevő házi termeszek, konyhai csótányok elleni harcban, hogy csak néhány egyszerű példát mondjak...Amúgy ez az aratóhangya engem módfelett emlékeztet a nálunk is honos gyepi hangyára kinézet dolgában...Még az is meglehet, hogy ugyanaz a két faj, csak a nevük különbözik...
Azért annak én sem örülök, amikor letámadják/megeszik az epreket, meg a barackot...nehogy azt hidd, hogy nem jelentős az a gyümölcs mennyiség amit elfogyasztanank...elég látványos kárt tudnak tenni, sajnos...persze ettől még nem fogom üldözni őket...
https://index.hu/tudomany/2022/09/20/ha ... d273862f67 Hát...Ezek a hangyák tényleg annyian vannak akkor, mint a hangyák...Szóval valamit csak tudhatok akkor, ha egyszer ezek a minden szempontbol csodálatos rovarok a kedvenc állataim...