Gyíkok, gyíkocskák és társaik
Re: Gyíkok, gyíkocskák és társaik
Ha hordol a gyíkoknak időnként legyeket-bogarakat-szöcskéket, akkor hamar össze fognak majd barátkozni veled...Sőt...Idővel beszokhatnak majd még a házba is...Teljesen úgy,mint egy háziállat...
Na...Ma délután végre megláttam az idei év első kígyóját is, egy vízisikló képében! Hű...Nagyon vártam már ezt a pillanatot, hetek óta...Egy mezei úton bóklásztam és nézelődtem éppen, amikor egyszercsak teljes lelki nyugalommal egy kb. 120 centis vízisikló vágott át előttem keresztbe az ösvényen...Ezt látván gyorsan megálltam, és kb. 2 méteres távolságbol egész addig figyeltem az állatot, amíg el nem tűnt az ösvény túloldalán a fűben...Hm...Gyönyörű, szép nagy kígyó volt ez a vízisikló...Ezek után akkor a következő feladat majd egy vipera megfigyelése lesz a számomra...Remélem, nemsokára látok majd már ilyen állatot is valahol...
https://www.origo.hu/tudomany/20220527- ... aggregator Na...Ilyenröl se hallottam még eddig, hogy "vitorlázórepülő szalamandra"...Nem semmi figura lehet az ilyen állat...
Vízisikló...Itt van egy videó egy vízisiklórol...Ugye hogy milyen gyönyörű állat?
Ma sikerült lencsevégre kapnom egy a kertemben egy kövön napozó, nem is kicsi gyíkot.
Nagyobb, mint a Fali gyík, de kisebb a Zöld gyíknál. Ha minden igaz, akkor ilyen "Fürge gyík" volt, legalábbis, ha sikerült jól beazonosítanom:
https://brainmanpictures.piwigo.com/picture?/5358
Tényleg - nevével ellentétben - nem is fürge.
Békésen napozott, lassan meg tudtam közelíteni és nem szaladt el, mint a Fali gyík szokott, egész közel jutottam hozzá, sokáig hagyta, hogy fotózzam, aztán még bújócskáztunk egy kicsit.
Nagyobb, mint a Fali gyík, de kisebb a Zöld gyíknál. Ha minden igaz, akkor ilyen "Fürge gyík" volt, legalábbis, ha sikerült jól beazonosítanom:
https://brainmanpictures.piwigo.com/picture?/5358
Tényleg - nevével ellentétben - nem is fürge.
Békésen napozott, lassan meg tudtam közelíteni és nem szaladt el, mint a Fali gyík szokott, egész közel jutottam hozzá, sokáig hagyta, hogy fotózzam, aztán még bújócskáztunk egy kicsit.

Na...A végén akkor még nemis a zöld gyíkokkal fogol összebarátkozni, hanem a fürge gyíkkal...Adtál neki enni néhány rovart,gilisztát, vagy legyet? A fürge gyík amúgy valóban érdekes és különleges állat, ugyanis már első látásra is felismerhető az, hogy ez az állat egy átmeneti forma a gyíkok és a kígyók között...Félig kígyó, félig gyík...
https://berek.hu/2022/06/02/beleneztek- ... dobbentek/ Na...Hogy micsoda élelmes állat volt ez a cikkben említett erdei sikló! Jobb "lakás" híján beköltözött akkor egy madároduba...Nemis értem én azt soha, hogy a természetvédők miért nem tesznek ki a kígyók-gyíkok számára is időnként odukat, hogy ezeknek az állatoknak is legyen kényelmes lakhelyük egész évben, meg legfőképpen ugye télen...És így akkor nem kényszerülnének be a madárodukba...Én amúgy azt a taktikát szoktam alkalmazni kígyó és gyíkvédelemre, hogy résnyire nyitvahagyom egész évben a pincénk ajtaját, hogy főleg a téli hideg elöl be tudjanak oda telepedni a különböző kígyók és gyíkok...
Na képzeld!!!Titusz írta: ↑2022. május 31. 16:53 Na...A végén akkor még nemis a zöld gyíkokkal fogol összebarátkozni, hanem a fürge gyíkkal...Adtál neki enni néhány rovart,gilisztát, vagy legyet? A fürge gyík amúgy valóban érdekes és különleges állat, ugyanis már első látásra is felismerhető az, hogy ez az állat egy átmeneti forma a gyíkok és a kígyók között...Félig kígyó, félig gyík...
Ma sikerült lefotóznom a fiú Zöld gyíkomat is.
Nagyon szép!!!
Végül pedig mikor megunta a modellkedést, talán hirtelen zavarában, nem tőlem messze, hanem felém szaladt, s végig szaladt a lábfejemen, simán átsétált "rajtam".

Tán így kezdődik egy barátság...

Na látod, alakul akkor az ismerettség lassan...De a macskákat üldözd a környéken, ahogy csak bírod! Ne hagyd,hogy beszokjanak az udvarotokra, mert kár lenne a szép gyíkokért, ha megfogná őket valami rohadt dög macska! Amúgy vagy 2 nappal ezelőtt énis megláttam az idei év első két zöld gyíkját is a közeli mezőn...Az egyik még egészen pici gyík volt, de a másik már kifejlett, jókora állat...Olyan kövér, vaskos pocakja volt, mint egy hordó...Mivel előtte való nap jókora eső volt a környéken,gondolom ennek okán falatozott be jól csigákbol meg gilisztákbol, rovarokbol...És ez látszott meg aztán rajta...
Giant Gator Walks Across... Hú...Ez aztán tényleg egy jól megtermett aligátor! És ugye mégis milyen jámbor! Olyan mulatságos az, ahogyan békésen bandukol magának a videón, az emberek közvetlen közelében...Hát igen...Az aligátor az bizony a látszat ellenére nem krokodil...Csak azzal rokon állat...Egy krokodil az jóval agresszívebb, alattomosabb, veszélyesebb, és sunyibb mindig...De az aligátor az egy kedvelni való, aranyos állat...Legfeljebb akkor agresszív némileg, , ha már nagyon felbosszantják...De ezzel amúgyis minden állat így van...Még a veszélyes mérgű kígyók is! Ok nélkül(!!) még egy csörgőkígyó sem támad soha az emberekre, nemhogy még egy aligátor...