Atomenergetika...
Atomenergetika...
Put some Uranium 238 in a cloud...Nemrég véletlenül a szemem elé került ez a videó, és ez a dolog motivált ennek a topiknak a megnyitására, mivel ugye engem módfelett érdekelt mindigis az atomenergetika és a radioaktivitás világa...Szóval megláttam most is ezt a fellinkelt videót, és teljesen elámultam rajta, és a természet csodálatosságán! Merthát mi is látszik a videón? Egy kis darab Urán 238 -as izotóp köd,vagy buborékkamrába téve... És azok a szanaszét repülő vékony fonalak azok az izotóp radioaktív bomlása során keletkezett, és a fémböl minden irányba kirepülő neutronok lenyomatai a köd,vagy buborékkamrában...Hát nem csodálatos látvány mindez? Nekem egyenesen varázslatos...A természet csodája!
Re: Atomenergetika...
És ugye mint ahogy annyi de annyi más téma kapcsán is megjegyeztem már, az atomenergetika témájához sincs semmiféle képzettségem, ami infókat összegyűjtögettem róla az idők folyamán, azokat mind "civilként", magánszorgalombol tettem...Gyerekkoromban, főleg a Csernobili atomkatasztrófa hatására sokáig atomenergiaellenes voltam, de aztán idővel rájöttem arra, hogy MEGFELELŐ TECHNOLÓGIAI HÁTTÉR ESETÉN az atomenergia jószerével veszélytelen...És sok hülye tényleg csak eltúlozza hiszterikusan az atomenergia veszélyeit...Ipari energiára sajnos szüksége van mindig a világnak, a FÚZIÓS ERŐMŰVEK továbbra is csak vágyálom kategória, de akkormeg mit lehet csinálni? Égessenek az erőművek a világ végéig fosszilis energiahodozókat? Ja...Aztánmeg belefulladunk majd előbb-utóbb a rengeteg plussz CO2- be...Szóval egyelőre nagy méretekben nincs jobb megoldás az atomerőműveknél szerintem, mivel mára már bebizonyosodott az, hogy a napra,szélre alapuló alternatív energiatermelés nagy tételekben nem működik, max. csak KIEGÉSZÍTŐ energiaforrás lehet...A fő energiaszolgáltatóknak mindenképpen az atomerőműveknek kéne lenniük szerintem...Csernobil, de még Fukushima óta is meg ugye rengeteget fejlődött már a technológia...Ma vannak már TELJESEN NYITOTT(!!) atomreaktorok is, ahol az erősen radioaktív fűtőanyag felülröl nyitott térben van, persze vastag vízréteg alatt...Ez a megoldás az addigi szigorúan zárt reaktormegoldások után egy hihetetlenül zseniális reaktormegoldás, ami nagyságrendekkel leegyszerűsíti a reaktorok működtetését ugye, és így ezálltal az előfordulható vészhelyzetek esélyét is...Az atomreaktoroknak ugyanis a legkritikusabb pontja eddig az elhasználódott fűtőelemek cseréje volt mindigis...A zárt reaktortartályok kinyitása és újra lezárása nagyon körülményes, és sugárveszélyes dolog volt, ami rengeteg alkalmat adott ugye a radioaktív szivárgásra...De ezek a most kifejlesztésre kerül NYITOTT REAKTOROK már egy teljesen más világot vetítenek elő a jövőre nézve...Egy RENDKÍVÜL BIZTONSÁGOS, ÉS EGYSZERŰEN MŰKÖDTETHETŐ atomerőmű képét...Kár,hogy a most tervbe vett Paks2 atomerőmű még a régi elvek szerint fog készülni ha minden igaz...Kár érte nagyon...
Persze ezek a "Nyitott reaktorok" még erősen kísérleti állapotban vannak manapság, de a jövő útja valszeg ez lesz azért...Előbb-utóbb csak meglesz a módszer szerintem arra, hogy az ilyen nyitott reaktorokat konkrét gőzfejlesztésbe is be lehessen majd fogni...Ha másnem akkor úgy, ahogy pl. a kuktafazekat...Tök mulatságos lenne egy hatalmas "Kuktafazék" mint energiatermelő atomreaktor,nem? Csak itt ugye nem KÍVÜLRÖL fűtenék fel a kuktát, hanem BELÜLRÖL! Hátha idővel valami szakértőnek eszébe jut majd egy ilyesmi ötlet, vagy valami hasonló...Az nem lenne rossz dolog...
Már ha megéljük...
Reméljük, megérjük...Azt amúgy tudtad eddig, hogy az oroszok kidolgoztak már egy olyan technológiát is, ahol az EDDIGI VESZÉLYES ATOMHULLADÉKOT fogják majd be fűtőanyagnak? Ez is egy remek hír,nem? Így végre megoldódik akkor a hosszú ideig életveszélyesen radioaktív atomhulladék tárolásának a kérdése is! El lesznek azok is "égetve" ezentúl az atomerőművekben! És ráadasul még mindeközben áramot is fognak ezálltal termelni...Csupa jó hír,csupa jó hír...