A nap kérdése
-
- Nem: Férfi
- x 69
- x 4
- Kapcsolat:
Re: A nap kérdése
Nézd, a pihenőt úgy zajlik, ahogy akakítod. Az a te szabadidőd, elmehetsz városnézni, bevásárolni, vagy épp főzhetsz, amihez kedved van.
-
- x 69
- x 4
- Kapcsolat:
Sam kérdéséhez meg még annyit, hogy érthetőbb legyen miért folyik ez itt.
Ezek a főnökök alkalmazottak és gyorsan cserélődnek. Egy sem a cég érdekeit nézi hosszútávon, hanem csak a saját rövidtávú önös érdekeit. Neki akkor lesz több a fizetése, ha a csoport több profitot termel a cégnek. Ha ezt növelni már nem tudják, elkezdik a kiadásokat csökkenteni...
És ez ezért egy nagyon mocskos munka, nem csak a dolgozót teszik tönkre, a céget is. Nem véletlenül szokták az ilyeneket kibaszni. A cégnek az a minimális profitnövekedés nem fedezi azt a kárát, ami épp a tapasztalt dolgozók elvándorlásával kiesik.
Ezek a főnökök alkalmazottak és gyorsan cserélődnek. Egy sem a cég érdekeit nézi hosszútávon, hanem csak a saját rövidtávú önös érdekeit. Neki akkor lesz több a fizetése, ha a csoport több profitot termel a cégnek. Ha ezt növelni már nem tudják, elkezdik a kiadásokat csökkenteni...
És ez ezért egy nagyon mocskos munka, nem csak a dolgozót teszik tönkre, a céget is. Nem véletlenül szokták az ilyeneket kibaszni. A cégnek az a minimális profitnövekedés nem fedezi azt a kárát, ami épp a tapasztalt dolgozók elvándorlásával kiesik.
Érdekes Titusz felvetése...És (minden gonoszkodás és él nélkül, komolyan kérdezem) te Fred pl. mennyire tudsz/vagy tudnál, ha azt akarnál, a pihenőidődben - ténylegesen az általában mennyi és milyen viszonyok között ? - "leparkolni valami csendes helyen, behúzni a függönyöket, főzőcskézni, eszegetni nyugodtan, közben egy táblagépen filmet nézni, kellemes magányban"?NyűgösFred írta: ↑2022. január 6. 03:21 Nézd, a pihenőt úgy zajlik, ahogy akakítod. Az a te szabadidőd, elmehetsz városnézni, bevásárolni, vagy épp főzhetsz, amihez kedved van.
Ez tényleg ennyire jól hangzik? És hány órát kell vezetni egy nap? (Nem a hivatalos, hanem a tényleges mennyi?)
Gondolom, attól is függ, merre jár az ember. Tőled olyat még itt nem olvastam/hallottam, hogy: "nyugodtan egy csendes helyen leparkoltam".
Vagy az a része általában oké, de itt csak azt írod, amikor gáz van? (pl. migránsok,

Kérdezem ezt úgy, hogy még nem néztem meg a Titusz által fellinkelt videót.
Titusz írta: ↑2022. január 5. 19:36 49. A kamionos.Út a maratonig...Mit szólsz ehhez a videóhoz,Fred? Tényleg így zajlik az élet pihenőidőben? Hű...Nekem egész szimpatikus ez a dolog...Leparkolni valami csendes helyen, behúzni a függönyöket, főzőcskézni, eszegetni nyugodtan, közben egy táblagépen filmet nézni, kellemes magányban...Vannak pillanatok, amikor komolyan bánom egy kicsit ,hogy nem mentem kamionosnak annak idején énis...Főleg az ilyen videók megnézése után...
Oké.
A pihenőidőt úgy alakítod, ahogy neked jó.
És mi van a munkával?
Nem is feltétlenül az, hogy vezetni kell 10-12-14-akarhány órát, hanem, hogy azért ott is van(nak) főnőke(i) az embernek. Még ha konkrétan messze is, nem egy légtérben veled, de vannak.
És mennyire vagy családcentrikus?
Mert sanszos, hogy hetekig, hónapokig nem láthatnád a családodat.
(Vagy ezt rosszul tudom, Fred?)
-
- x 69
- x 4
- Kapcsolat:
Igen rosszul tudod. Az 561 szerint két hét után kellett kiszálnod 45 órára, amit a mobilitás csomag módosít háromra. Tehát negyedik hétvégét már mindenképp a fülkén kívül kell töltened kivett kártyával. Azt persze nem írja elő hogy otthon vagy köteles, mehetszt egy Angol szállodába is mondjuk ötvenezerért éjszakánként.
Azt viszont igen hogy neked minimum 30, az autónak minimum 60 naponta a telephelyre vissza kell érkeznie. Tehát egyszeri kinti váltást a rendelet lehetővé tesz.
Ennek elmulasztásának büntetési tétele országonként változik, németbe asszem 60 euró per óra, Belgiumban fix1800 euró (650 ezer forint), nem sorolom mind, mert nem is tudom mind fejből. És ezt nem biztos, hogy a cég ki fogja helyetted fizetni, hacsak nem egy sürgős munka miatt ők kérték ezt. Hivatalosan napi 9 órát vezethetsz amit heti kétszer hosszabbíthatsz 10 órára, a tényleges meg egyértelműen csak kevesebb lehet. Általában a gond nem is ezzel szokott lenni, hanem a munkaidővel.

Ennek elmulasztásának büntetési tétele országonként változik, németbe asszem 60 euró per óra, Belgiumban fix1800 euró (650 ezer forint), nem sorolom mind, mert nem is tudom mind fejből. És ezt nem biztos, hogy a cég ki fogja helyetted fizetni, hacsak nem egy sürgős munka miatt ők kérték ezt. Hivatalosan napi 9 órát vezethetsz amit heti kétszer hosszabbíthatsz 10 órára, a tényleges meg egyértelműen csak kevesebb lehet. Általában a gond nem is ezzel szokott lenni, hanem a munkaidővel.
-
- x 69
- x 4
- Kapcsolat:
A munkaidőd az nincs korlátozva, viszont a rendelet előir napi minimum 11 óra kötelező pihenőt, amit heti háromszor 9 órányira rövidíthetsz. Ennek viszont benne kell lennie a napokban, tehát fős járat esetén a 24 órában, kétfősnél a nap az 30 óra. Ha ebből egyetlen perccel csúszol ki, de kevesebb mint félórával az megint változó hol, de fél óra után növekszik ha több mint egy órával léped túl, akkor abban a hónapban már ingyen dolgoztál.
Tessék az európai szinten filléresnek számító magyar árlista, ez más országokban más, Svájcban pl simán kigűved a szemed mikor megtudod, hogy most egy lakás árát fogod kifizetni. A francia ha nagyon durva és sorozatos szabályszegést követsz el, max egy évre elzárhat.
Tessék az európai szinten filléresnek számító magyar árlista, ez más országokban más, Svájcban pl simán kigűved a szemed mikor megtudod, hogy most egy lakás árát fogod kifizetni. A francia ha nagyon durva és sorozatos szabályszegést követsz el, max egy évre elzárhat.
És ezt értsd úgy hogy alkalmanként. Átlag havonta 2-3 ilyen túllépés szokott lenni, akkor ha borzalmasan vigyázol hogy mindent betarts. Van akinek ezt persze sikerül nullára redukálni, de az általában nem rajta múlik, csak sikerül neki mindig jókor lenni jó helyen. Vagy ugyanazokaz az utakat járja és mindig tudja, hol mikor van hely, vagy nem vezet csak mondjuk napi 8 órákat mert olyan a munka.A teljesség igénye nélkül íme az egyes vezetési idő példák, a büntetések cselekménye és mértéke szerint:
A 9 órás napi vezetési idő túllépése — alkalmanként 80.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
A 10 órás meghosszabbított napi vezetési idő túllépése — alkalmanként 120.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
Az összeadódott heti vezetési idő túllépése — alkalmanként 80.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
Az összeadódott vezetési idő túllépése két egymást követő hét alatt — alkalmanként 80.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
A négy és fél óra összeadódott vezetési idő túllépése — alkalmanként 80.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
Nem megfelelő, 11 óránál rövidebb napi pihenőidő — alkalmanként 120.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
Nem megfelelő, 9 óránál rövidebb csökkentett napi pihenőidő — alkalmanként 120.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
Nem megfelelő, 3 + 9 óránál rövidebb megosztott napi pihenőidő — alkalmanként 80.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
Nem megfelelő, 9 óránál rövidebb napi pihenőidő több fős személyzet esetén — alkalmanként 120.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
Nem megfelelő, 24 óránál rövidebb csökkentett heti pihenőidő — alkalmanként 80.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet
Nem megfelelő, 45 óránál rövidebb heti pihenőidő — alkalmanként 80.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet.
-
- x 69
- x 4
- Kapcsolat:
Angliában semennyire. Itt eleve törvény írja elő, hogy csak a fizetős parkolókban hétvégézhetsz. Máshol meg korlátlanul. Francia, német, Belgium, Spanyolország ahol tábla nem tiltja ott állhatsz egy hétig is, csak a tachográffal kell trükköznöd, hogy a 45 órát ne érd el, mert akkor már hivatalosan ki kéne szállnod. Tehát mondjuk 44 óránként megszakítod egy percre.És (minden gonoszkodás és él nélkül, komolyan kérdezem) te Fred pl. mennyire tudsz/vagy tudnál, ha azt akarnál, a pihenőidődben - ténylegesen az általában mennyi és milyen viszonyok között ? - "leparkolni valami csendes helyen, behúzni a függönyöket, főzőcskézni, eszegetni nyugodtan, közben egy táblagépen filmet nézni, kellemes magányban"?
Ezzel ellentétben egy átlagember viszont MINDEN NAP REGGEL elmegy dolgozni, és MINDEN NAP ESTE HAZAMEGY.NyűgösFred írta: ↑2022. január 6. 08:30 Igen rosszul tudod. Az 561 szerint két hét után kellett kiszálnod 45 órára, amit a mobilitás csomag módosít háromra. Tehát negyedik hétvégét már mindenképp a fülkén kívül kell töltened kivett kártyával. Azt persze nem írja elő hogy otthon vagy köteles, mehetszt egy Angol szállodába is mondjuk ötvenezerért éjszakánként.Azt viszont igen hogy neked minimum 30, az autónak minimum 60 naponta a telephelyre vissza kell érkeznie. Tehát egyszeri kinti váltást a rendelet lehetővé tesz.
Ezért kérdeztem, hogy mennyire családcentrikus Titusz, bevállalná-e ezt, hogy jó esetben két- három- vagy négyhetente jusson haza, hogy olyan sűrűn/ritkán találkozzon a családjával.
-
- x 69
- x 4
- Kapcsolat:
Titusz csak a hétvégéket vállalná be. 

Hát igen...Az ki is ment a fejemböl, hogy ugye egy-egy nemzetközi kamionút hetekig is eltart...Úgyhogy manapság már semmi pénzért nem lennék kamionos...Mert ez nekem a család mellett nem menne...Mondjuk jó-jó,valszeg imádnám a fentebbi videóban bemutatott szabályosan "terráriumi" életmódot hetekig egy kamion fülkéjébe zárva, mivel nekem is jóformán az egész életem a szobámban zajlik már évtizedek óta nagy megelégedettségemre, de ez nálam azért úgy megy, hogy a nejem mindeközben ott fekszik mellettem az ágyon a nap nagy részében...Vagy ha mégse,akkor egy napon belül azért előkerül mindig...De az tényleg ki is ment a fejemböl, hogy egy kamionosnál az az alap,hogy hetekig nem látja a családját...(Szóval ebböl kiindulva van egy olyan gyanúm,hogy amennyiben Szamival összejöttem volna annó Pesten, akkor ő sem hagyta volna azt,hogy akárcsak egy hétig is kamionos legyek...Jól látom ezt a dolgot,Szami? Mit szóltál volna ahhoz pl.az Örsön, ha kiderült volna már a második mondat után,hogy kamionos vagyok?)