Az online cenzúra napjainkban

cenzúra

Egyre több ember eszmél rá, hogy a mindennapos és értelmetlen cenzúra csak megkeseríti az életét. Törvénybe ütköző dolgok ugyan egyetlen honlapon sem jelenhetnek meg és most itt nem is ezen tartalmak törléséről kívánok írni. Jelen cikk a techóriások és tárhely, vagy tartalomszolgáltatók által végzett önkényes tartalomtörlésekről kíván szót ejteni. Ezek az adott szolgáltató nézeteitől függőben, adott oldalon mindig egy irányba hatnak.

A Google

Talán sokaknak mondani sem kell, hogy a világ legnagyobb cenzora a Google. A hvg egy cikke is foglalkozik a témával. Magyarországon a legelterjedtebb keresőnek minősül, ritka az az ember aki valami másik keresőt használ és a magyar keresőmotorok többsége pl. Altavizsla meg is szűnt.

A Google cenzúrája ellen tüntetést is szerveztek:

Facebook cenzúra

Kifejezetten egy irányba cenzúráz. Hogy a zsidókat negatív szövegkörnyezetben még említeni is tilos, az a tulajdonos személyének ismeretében talán nem meglepő. Ugyanakkor LMBTQ csoportokra, annak tagjaira szintén nem szabad semmi rosszat írni, visszafelé viszont az ő részükről mindennemű provokáció megengedett. Gátlástalanul lehet szidni a nácikat, akár megölésükkel is fenyegetőzni. Szabadon lehet tömegek halálát okozó kommunista diktatúrákat népszerűsíteni. Mellékesen említeném meg, hogy cenzúramentesnek hirdetett új magyar közösségi oldal indult Hundub néven. És mielőtt még ez a vád érne, szeretnék tévhiteket is oszlatni. A demonic.hu nem kap és nem fogad el pénzt és nem az oldal reklámozása a célja, csupán a cenzúra elleni fellépés egyik zászlóshajójaként említi meg az oldalt.

(ezért egyébként alacsony látogatottságunk miatt sem fizetne senki)

Gyakorikérdések

Az oldal követhetetlenül és értelmetlenül cenzúráz, elmondásuk szerint a felhasználó bejelentések alapján az oldal automatikusan végzi el a törléseket. Volt már rá példa hogy egy egyszerű eldöntendő kérdésre adott „nem” választ töröltek. Ép ésszel nem is dolgozható fel, hogy egy nem válasz ugyan a szabályzatuk melyik pontját sértheti meg. Náluk is remekül működik a kézi cenzúrázás is, gyakran a helyesírásra hivatkozva. Ennél nem is nagyon van alantasabb módszer, ugyanis ha valaki nem tud helyesen írni, annak még ugyanúgy joga van a véleményéhez és a többi felhasználó számára fontos és szükséges válaszokat is képesek emiatt törölni. A politikai alapú tartalomeltávolítás sem áll távol tőlük. Egyik esetben például egy Párizs környékén bajbajutott, épp folyamatban lévő migránstámadás alatt álló magyar fuvarozó erről szóló kérdését törölték. Olyan alkalomra is volt precedens, mikor egy általuk nem szipatikus honlap cikkjének linkjét pusztán az adott domain miatt törölték. És még sorolhatnánk a számtalan igen érdekes példát…

Az internet cenzúra országonként

Ny.F.