Rabszolgatartás Magyarországon

Rabszolgatartás

Annak ellenére, hogy a rabszolgatartás Magyarországon mennyire elterjedt jelenség, sokaknak mégis teljesen ismeretlen. Nem meglepő, ugyanis senki sem veri túl nagy dobra ha otthon rabszolgákat tart. Vannak persze kivételek, volt olyan iskola, ahol a gyerekek közt vita tárgyát képezte, hogy kinek van otthon házirabszolgája és kinek nincs, mert ez egyfajta státusszimbólummá vált a városban. Hogy a jelenség mennyire elterjedt arról talán a számok is árulkodnak. Ma Magyarországon közel 36 ezer ember él rabszolgasorban. A Szabad Európa erről készült videója, jól bemutatja sorsukat.

Rabszolgatártás gyakorlata

A rabszolgatartás modern kori megnevezése a csicskatartás. Ennek fellegvára Szarvas város ahol jelenleg közel 150-200 ember él rabszolgasorban. Ezeket az embereket általában megfosztják irataiktól és ha van telefonjuktól, majd bezárva tartják, több esetben éjjel láncon, nappal pedig munkára kényszerítik őket. A csicskát rendszerint személyazonosságától is megfosztják és teljesen új nevet kap, hogy nehezebben lehessen rátalálni. Többen közülük kapnak szociális ellátást, pl. nyugdíjat, munkanélküli ellátást vagy egyéb szociális juttatást, melyet a rabszolgatartók elvesznek tőlük. Munkájukért cserébe ellátást kapnak, mely gyakran az istállóban vagy pincében berendezett szállásból némi ételmaradékból, kannás borból és persze az elengedhetetlen verésből áll.

A rabszolgatartás múltja

Engem leginkább azért háborít fel a történet, mert ez nem egy mai keletű intézmény. Már 11 éve is készült erről egy magyar rövidfilm a Gyurcsány korszakban. Itt még nem találtak senkit aki valós személyazonosságát vállalta volna az ügyben, holott én személyesen is több rabszolgasorban élő vagy élt férfit és nőt is ismerek.

Balogh István, egy vidéki tanyán élő földművelő gazda, aki rettegésben tartja a feleségét és a gyerekeit. Mivel éppen hogy csak fent tudja tartani magát és a családját, az istállóban úgynevezett „csicská”-t, vagyis tulajdonképpen rabszolgát tart. Balogh maga is keményen dolgozik és igyekszik mindent megtenni, hogy a vad, vidéki élet szabályai szerint „rendezze” a közvetlen környezetét.
A család tagjai és a „csicska” közeli, de nagyon morbid kapcsolatban vannak egymással, a rabszolgaként tartottat minden szempontból állatként kezelik. A Csicska című filmet a hasonló szituációt túlélt emberek beszámolói és a témához kapcsolódó híradások inspirálták.

(port.hu)

Kapcsolódó linkek:

Akit érdekel a táma, ne felejtsen el más portálokon is utánaolvasni!

Szarvason mindenki név szerint ismeri a csicskákat

Láncra vert rabszolgák Magyarországon

A tanúkat is védeni kell a berhidai rabszolgatartók perében

Virágzik a csicskatartás

Ny.F.