A Rezesova ügy

Rezesova baleset

Eva Rezesova 2012. augusztus 21 -én az M3-mas autópályán a megengedettnél jóval gyorsabban, legalább 165-170-el közlekedett és minimum 160-al hajtott neki luxusautójával hátulról egy másik autónak, egy Fiat Puntónak, amely az ütközés után kigyulladt.  A Fiatban négyen utaztak, két karácsondi házaspár, női testvérpár és a férjeik.  Mind a négyen meghaltak. Rezesova vérében codeint és közepes mennyiségű alkoholt találtak, ennek eredményét szinte valamennyi hírportál másképp tudja. Volt ahol 0.8, máshol 1.25 és 1.55 -ös értékről is cikkeztek. Az első cikkekben még egy részegen és drog hatása alatt álló szándékosan ölő nőről írnak. Egy kamionos szemtanú állítása szerint a nő terepjárójával már a baleset előtt kergette és megpróbálta leszorítani a Fiatot. Rezesova autójában megtaláltak egy felbontott vodkásüveget, melyből megközelítőleg egy deci hiányzott, ezt a vérvétel eredménye, ha a legnagyobb értéket (1.25-1.55) fogadjuk el hitelesnek egy ötven kilós lánynál nagyjából alátámasztja.

Rezesova ügy összegzése:

Van egy bedrogozott, részeg, gyorshajtó, ámokfutó külföldi milliomos hölgyikénk, aki annyira felhúzta magát valamin, hogy egy másik autó utasait szándékosan meg akarja ölni. Internetes fórumokat és a Facebookot olvasgatva nem ritkán bukkanunk olyan bejegyzésre, ahol Eva halálát követelik. A közvéleményt a lincshangulat uralja az eset kapcsán.

Amikor az állítások sorra dőlnek meg

A codein egy olyan drog, ami a szervezetben morfinná bomlik. Rezesova állítása szerint megfázására szedett gyógyszert, az orvosszakértői vélemény alátámasztja, hogy szervezetében rendkívül elenyésző mennyiségű és vélhetően az általa megnevezett készítmény szedéséből visszamaradt codein volt fellelhető. A bíróság első körben a drogfogyasztás vádját azonnal elvetette.

Az üldözésről az autópályán elhelyezett kamerarendszer felvételeit visszanézve kiderült, hogy valóban megtörtént, épp csak két teljesen másik autó közt. A történetben szereplő agresszív autós egy a Rezesováéval megegyező színű és típusú autót vezetett, a kamionos emiatt hitte, hogy ugyanaz az autó.

A gyorshajtás valljuk be pont egy olyan dolog ami az autópályákon megszokott jelenség. Abban a korban egy autópálya belső sávja mindig is 160-180 körül ment, tehát nem ő volt az egyetlen aki ott ezzel a sebességgel közlekedett és ha valaki a belső sávon még csak rövid időre is előzés céljából a megengedett 130 -al haladt, nem volt ritka hogy hátulról utolérték és levillogták. „Fejezd már be és menj vissza!” Itt azért használok múlt időt, mert mostanság ritkán járok magyar pályákon és nem tudom, hogy a mai agyonkamerázott és sok telepített sebességmérővel tűzdelt autópályán így van -e még.

Az ütközés

Úgy történt, hogy a két kamion közt haladó kis Fiat vezetője hirtelen sávot váltott mert előzni akarta az előtte haladó lassú kamiont. Az ekkor már előzésben lévő és hátulról nagy sebességgel jövő Rezesova, viszont a Fiat mögött haladó másik kamiontól nem láthatta ezt. Ekkor csapódott bele. Az első szakértői vélemény szerint, melyet dr. Melegh Gábor adott, a lány vétlen volt a balesetben. dr. Melegh Gábort a bíró az ügyből elfogultság miatt kizárta. A második szakértői vélemény szerint a sávváltás nem történhetett annyira hirtelen, hogy ne lett volna kivédhető. Evát ennek alapján ítélték el.

Maradt a vodka amit fel lehet róni neki. Bár Eva állítása szerint az üveget a baleset megtörténte után bontotta meg és ivott belőle, ennek ellenére a bíróság szerint ez az alkoholmennyiség már a baleset előtt a vérében volt. Fogadjuk ezt el.

A szerző megjegyzése

Végül szeretném leszögezni, jelen cikkemnek nem célja Rezesova kisasszony mentegetése, vagy az eset újratárgyalása. Kizárólag a médiák általi ferdítések bemutatása. A cikkek szerzői anélkül közöltek le állításokat, hogy annak valóságtartalmát ellenőrizték volna, a közhangulat vérszomjjá alakításával növelve olvasottságukat.

Fórum: Bíróként milyen ítéletet mondtál volna Eva Rezesovára?

Ny.F.