Gyári beállítások vissza

Avagy, így zárd ki magad a saját telefonodból.

A történetben szereplő készülék egy CAT S60, amin csináltam egy gombos gyári beállítások visszaállítást.

 
Gyáru beállítások visszaállítása

Ezután a készülék újraindul és megkérdi használjon-e mobilnetet, majd a wifi hálózat adatait, amire csatlakozni szeretnél, mert hogy addig nem enged továbblépni, amíg be nem léptél a Google fiókodba. Erre biztonsági okokból mászik rá a Google, arra az esetre ha a telefont elhagyom, vagy ellopják, más ne tudja használni, akkor sem ha kinullázza az agyát. Azt mondjuk nem értem, miért nincs nekem jogom elhagyni, vagy ellopatni a saját készülékem, akkor sem ha azt egyszer már kifizettem.

Van még ennél nagyobb probléma is, bár a kezdőképernyőn rákérdez, de a mobilnetet nem engedi használni, mert a Google szerint az forgalmi díjjal járhat. Itt azt nem értem mért nincs nekem jogom annyi forgalmi díjat kifizetni amennyit épp nekem tetszik. Lényeg a lényeg, Wifi hálózatot kell keresni és arra csatlakozni. No az ingyenes és nyilvános HotSpotokat el is felejtheted. Azoknak megvan az a jó tulajdonsága, hogy habár ingyenes, de a felhasználási feltételeket el kell fogadnod a csatlakozás után a böngésző egy felugró ablakában. A te böngésződ viszont mindaddig nem fog működni míg a Google fiókodba be nem léptél. Ez már maga a 22-es csapdája.

A megoldás:

Mindenképp kell keresned ez biztonságos zárt hálózatot, aminek ismered a jelszavát, vagy minimum fel tudod törni. Nos nekem érthető okokból olyan hálózat nem állt rendelkezésemre, melynek a jelszavát ismerném, így aztán maradt a második megoldás. Beálltam Olaszország egyik legzsúfoltabb parkolójába a Brenneren és elkezdtem jelszót próbálgatni. Kb két óra szerencsétlenkedés után találtam egy hálózatot, melynek neve egy telefon neve volt a jelszava pedig 12345678. Talán mondanom sem kell, hogy annak esélye, hogy egy hálózat jelszavát próbálgatással, véletlenül kitaláld szinte a nullával egyenértékű. Néha mégis néha életbe lép a régi mondás:

Mindig mikor az ember a legnagyobb szarban van, rendszerint csoda szokott történni.

Beírom a G-mail címem, mert ezt kéri a rendszer, majd a Google fiókom jelszavát, és ekkor jön a fekete leves, a kétlépcsős azonosítás. A kódot ugyan erre a telefonra küldi, de azt nem tudod megnézni amíg be nem léptél és ahhoz hogy belépj, előbb be kell írnod a kódot. Ebből is ki lehet jönni, ha van másik készüléked, amin SMS-t tudsz fogadni, vagy ezzel is netre tudsz csatlakozni. Szerencsére nekem is volt egy Samsung Galaxy Tablet. Ennek a készüléknek ugyan SIM kártya foglalata ugyan nincs, de wifi hálózatra csatlakozni képes. Mivel a használt hálózat jelszavát már ismertem így ez minden nehézség nélkül ment is. Ekkor nyitni kell egy böngészőt, és belépni a Google fiókba. Itt a Fiókbeállítások menüben a Biztonság lapfül alatt ki lehet sasolni a kódot, amivel aztán nagy nehezen már tovább fog engedni.

Google leírása a kétlépcsős azonosításról, kódok használata, azok helye, letöltése:
https://support.google.com/accounts/top … ic=7189195

Figyelmeztetés!

Androidos telefonon gyári beállítások visszaállítását (hard reset) csak akkor kövesd el, ha:

  • van a közeledben biztonságos, jelszóval védett wifi hálózat, melyre csatlakozni is tudsz.
  • ismered a jelszavát.
  • van a közeledben más olyan készülék is amivel képes vagy SMS-t és/vagy hívást fogadni vagy az Internetre csatlakozni.
  •  az adott eszközzel már legalább egyszer bejelentkeztél ugyanabba a Google fiókba, amibe most szeretnél behatolni.

Úgy látszik megvan a megoldás. Nem szabad gombos hardresetet csinálni, mert akkor ez a biztonsági funkció ami egyébként lopás ellen véd benne marad. Hozzáértők azt mondják, a beállítások menüből kell csinálni a gyári beállítások visszaállítást ezután mikor újraindul simán engedi átugrani a Goggle fiók megadását és anélkül is továbbenged. Belülről a menüből valóban visszaállíthatod, ekkor nem kéri a wifit és nem akar a hálózatra csatlakozni és ellenőrizni a Google fiókot, hanem egyszerűen hagyja azt a lépést átugorni és nincs vele tovább probléma.

demonic