Halott kéz

Halott kéz

A Halott Kéz (Мертвая рука) hivatalos nevén (Система Периметр) egy 1983-ban a Szovjetunióban létrehozott katonai protokoll. Lényege, hogy akár a teljes haderő megsemmisülése esetén is egy totális nukleáris válaszcsapást indít el az előre megadott koordinátákra. Célja a nyugati hatalmak elrettentése egy esetleges támadástól és az akkori Szovjetunió önvédelme volt.

A kéz amely kinyúl a koporsóból.

Halott kéz működése

Szovjet tiszt

A rendszer a hadvezetés vagy akár a teljes orosz nép pusztulása esetén is önállóan, emberi beavatkozás nélkül nukleáris támadást indít. A neve is arra utal, hogy halálunk esetén is lesz egy kéz, ami a rakétákat elindítja és a válaszcsapás nem marad el.

A válaszcsapás megindításához négy körülmény egyidejű megléte szükséges. Elsőként meg kell bizonyosodni az országot ért nukleáris támadás tényéről. Ennek megállapításához a szárazföldi, légi, vízi és űrbéli, békeidőben is aktív szenzorok adatai szolgálnak segítségül. Ha például több pontból erőteljes ionizáló és elektromágneses sugárzás érzékelhető szeizmikus aktivitás kísértetében az atomtámadásra utal. Ebben az esetben a rendszer megpróbál kapcsolatba lépni a katonai vezérkarral. Ha a kapcsolatfelvétel sikeres, a Halott Kéz leállítja magát, ha egy órán belül nem kap választ, akkor magával az elnöki atomtáskával próbál összeköttetésbe kerülni. Ha egy órán belül onnan sem érkezik visszajelzés, feltételezi, hogy a vezérkar halott. Ekkor megadja az indítás vagy leállítás lehetőségét bármely élő embernek aki a bunkerekben tartózkodik. Amennyiben ezután sem történik semmi, sem indítás, sem visszavonó parancs nem érkezik, átveszi az irányítást.

A vezérlőegység felküld több nagy teljesítményű rádiójeleket sugárzó 15A11 jelű, módosított rakétát. Ezekben a rakétákban a töltet helyén egy 15B99 kódjelű megnövelt teljesítményű rádióadó található. Ezen rakéták pályája alacsonyan Oroszország felett halad el. A jel melyet sugároznak Oroszország összes támaszpontján található összes atomrakétának azonnali indítási parancsot ad a betáplált célpontokra. Az orosz hadsereg minden interkontinentális, tengeralattjáróról vagy levegőből indítható ballisztikus rakétája rendelkezik leadott jelek befogására szolgáló vevőegységet is tartalmazó irányító rendszerrel. A tűzparancsot megkapva önállóan zajlik a második csapásként szolgáló rakéták indítása.

Végszó

Egyes nyugati újságírók Doomsday Machine, azaz Ítéletnap Gépezet -ként is emlegetik. E rendszerrel hozzák kapcsolatba az UVB-76 vagy Zümmögő néven ismert orosz rádióállomást, mely 1982 óta működik. Egyes elméletek szerint a rádióállomás megsemmisülése, a jel megszűnése is beindítaná a Halott Kéz rendszert. Amennyiben vannak túlélők, az indítási parancs természetesen manuálisan az indítás előtt még visszavonható. Egy ilyen rendszer lényege pontosan az, hogy a leendő ellenfél tudjon annak létezéséről. A Zümi talán ezt a célt is kielégíti.

Ny.F.