Az Atlanti Óceán

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy addig téblábolt Európában, míg egyszer az Atlanti Óceán partján találta magát.

Az Atlanti Óceán

Fotógaléria megtekinthető ITT és ITT. Az első galéria fotói a spanyol partokon készültek 2017-ben, az OneDrive tárhelyén találhatók, a fotók kattintással nagyíthatók. A második Plage de l’Uhabia, Franciaország, Bidart mellet 2021 január, Google felhő, itt dupla kattintással nagyítható.

Az Óceánról készült rövidfilm itt tekinthető meg:

Az Atlanti Óceán Föld és vízrajza

Az Atlanti Óceán teljes területe melléktengereivel 106,4 millió km². Térfogata pedig 354,7 millió km³. Átlagos mélysége 3332 m, legnagyobb mélysége 8605 m a Puerto Ricó-i árokban. Ezen méreteivel Földünk második legnagyobb óceánjának minősül, az első a Csendes. Számtalan szigettel rendelkezik, ezért ezek közül csak a legnagyobbakat említeném meg: Grönland, Izland, Nagy-Britannia, Írország, Azori-szigetek, Madeira, Kanári-szigetek, Zöld-foki Köztársaság, Új-Fundland, Bermuda, a Karib-szigetek, Szent Ilona, Tristan da Cunha, a Falkland-szigetek és Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek. Felszíni vízhőmérséklete -2 °C és 29 °C között változik égövtől függően. Miért nem fagy meg? Mert sós. Vizének sótartalma 33 és 37‰ között mozog, ami azért nem mondható kevésnek.

Ajánlott fórum

Ny.F.