Az Erőd

A Fort de Salses (más néven Forteresse de Salses) egy katalán erőd a Salses-le-Château községben, a Pyrénées-Orientales francia megyében található Perpignantól 17 km-re északra. Térkép. Jól látható az A9-es autópályáról, és annak parkolójából gyalogosan megközelíthető, onnan néhány száz méter. Elrendezése és architektúrája, egyelőre innovatív, ritka példát mutat be a középkori vár és a modern erődök közötti átmenetre. A teljes fotógaléria IDE kattintva tekinthető meg.

Erőd

Az Erőd Története

1496-ban, miután a francia hadsereg elpusztította a falut és Salses kastélyát, a katolikus királyok, II. Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella, úgy döntöttek, hogy megépítik az erődöt, hogy az őrizze a Katalán Hercegség és Franciaország határát.

1497 és 1504 között, Ramírez parancsnok, a király nagyágyúja és Francisco Ramiro Lopez mérnök kezdte meg az építést. Ez az erőd 500 kg aranyba, azaz Kasztília költségvetésének 20% -ába került. Még építés alatt áll, és 1503-ban XII. Lajos alatt a franciák első ostromát elviselte. Ez alatt az ostrom alatt felrobbant az első sikeres háborús bánya, amely több száz áldozatot követelt. Lehetséges, hogy ez az epizód a barbikánban játszódott le, amely egy második bejárati ajtót védett, amely most eltűnt, de amelynek helye még mindig látható az északi függöny fontos falazatainak javításában. Elhagyva ezt az elveszettnek tartott bástyát, a spanyolok kivonultak az erődből, miután porral töltötték be a barbikánt. Egyes korabeli krónikák szerint 600 francia katona halt meg vagy sérült meg a robbanásban.

1544-ben az V. Károly és François Ier között aláírt béke egy évszázados nyugalmat hozott. Ekkor kezdett az erőd fokozatosan elveszíteni az innovatív építészete által biztosított katonai fölényt, mert időközben Észak-Olaszországban új erődítmény született, amely még inkább alkalmas az ellenállásra.

A harmincéves háború

A harmincéves háború (1618-1648) idején három év alatt három alkalommal ostromolták: 1639-ben, 1640-ben és 1642-ben. 1639. július 20-án, 40 napos ellenállás után a vár a francia csapatok kezére került, akiket II. Bourbon Henrik, Condé hercege és Schomberg marsall, Languedoc kormányzója vezetett. Amint elfogták, két francia ezred, vagyis 2000 ember, az d’Espenan gróf Roger de Bossost parancsára az erődben őrzött, hétszer nagyobb spanyol hadsereggel ostromolták, újra felhasználva azokat az alkotásokat, amelyeket a franciák ostromuk alatt építettek és nem bontottak le. Az ostrom 1639. szeptember 1-jétől 1640. január 6-ig tartott. Csak az éhség adta megadásra az ostromlottakat. Végül 1642 szeptemberében a franciák elfoglalták, és a Pireneusi Szerződés óta francia maradt. A spanyol polgárháború idején menedékként használták.

Erőd mint műemlék

Az erőd alaprajza
Alaprajz

Az erőd egy katonai épület, amelyet 1497 és 1502 között építettek a spanyol katolikus királyok, II. Aragóniai Ferdinánd és Kasztília Izabella. Az erődítményt a francia kulturális minisztérium műemlékké nyilvánította, és a Centre des Monuments Nationaux üzemelteti. Évente 100 000 látogatót fogad.

Több ilyen cikk>>

demonic.hu