Mária templom, Ashford

A Mária Templom, vagy teljes nevén Szent Mária a szűz temploma, Kent tartomány, Ashford városában található, a városközpontban. Térkép. Ottjártamkor, mikor épp a templomot fotóztam körbe, kijött a pap bácsi. Beszélgetni kezdtünk, és megkérdezte honnan jöttem. Mikor megtudta, hogy magyar vagyok elmondta, hogy van neki egy teherautó sofőr ismerőse, aki szokott Magyarországon járni. És hogy ez egy nagyon régi és nagyon szép templom, ezért érdemes belülről is megnézni. A teljes képgaléria itt tekinthető meg.

Mária Templom
St. Mary The Virgin Church

Mária Templom története

A templom közel ezer éve épült, bár akkor még nem jelenlegi formájában. Eredetileg az Ítéletnapi könyvben említik 1086-ban: „Essitisfordban egy templom és pap”. A 12. században a Horton Kirby papság részeként került rögzítésre, Stephan királyi oklevél alatt.

Robert de Derby volt az első feljegyzett helytartó a 13. század végén, amikor a jelenlegi épület első alapjait lerakták. Ennek a tizenharmadik századi templomnak kereszt alakú terve volt. Az átkelő fölött egy zömök középső és egy fából készült torony állt, eredetileg ólommal borítva. E tizenharmadik és tizennegyedik századi kőfaragás egy része fennmaradt a déli keresztmetszet nyugati falában. A főt tartó oszlopai és árkádjai is ebből az időszakból származnak. Tíz éven át, 1473-tól Sir John Fogge, a Reptoni kastély ura és kincstárnoka alaposan felújította és megnagyobbította a templomot IV. Edward költségére. A polgárháború alatt a templom középkori ólomüvegei és műemlékei jelentősen megrongálódtak. A templom épületét egy felújítás során 1860-banmeg is hosszabbították.

Mária templom régen
A templom egy régi képen

Tárgyi emlékek

A templomban számos szép emlék található, amelyek hozzájárulnak az I. fokozatú státusz eléréséhez. Van egy faragott II. Károly címere, Sir John Fogge sírja, és számos márvány és alabástrom falemlékmű, amelyeket többek között Thomas Smythe-nek és családjának szenteltek. Van egy szép hoptonwood-i kőből és márványból álló szószék, amely John Loughborough Pearson, a híres gótikus újjászületésű építész utolsó munkája volt, aki szintén a Westminster-palota Westminster Halljában dolgozott, és aki a Westminster-apátság földmérője lett.

(forrás: ashfordheritage.com)

További látnivalók>>