Porto, Portugália

Porto Portugália második legnagyobb városa. A város történelme 4. század körül kezdődött. Neve Portugália megalakulása előtt Portus Cale volt. Környéke pedig Condado Portucalense, azaz „Portugál megye” nevet viselte. Miután a móroktól függetlenségét visszanyerte, ez a megye Portugália néven vált független királysággá. Képgaléria

Porto

A Dom Luís I híd

A Dom Luís I híd egy kétszintes fém ívhíd, amely a Duero folyón átível a portugáliai Porto és Vila Nova de Gaia városok között. Megépítésekor 172 méteres (564 láb) fesztávolsága a leghosszabb volt a világon. Gyakran tévesztik össze a közeli, kilenc évvel korábban épült Maria Pia híddal, amely szemre hasonló és kb. 1 kilométerre keletre található.

Porto, Maria Pia híd

1879-ben Gustave Eiffel bemutatta a Duero feletti új híd megépítésének tervét. Magas, egyszintes kivitelben, a hajózás megkönnyítése érdekében. Ezt a projektet elutasították a városi népesség drámai növekedése miatt, ami többszintes híd építését indokolta. 1880 novemberében pályázatot írtak ki egy emeletes fém híd megépítésére. 1881. november 21-én a munkát a brüsszeli belga Société de Willebreok kapta meg. Théophile Seyrig, Gustave Eiffel tanítványára és a terv szerzőjére várt ez a nemes feladat. Seyrig a D. Maria hídon is dolgozott Eiffellel, ezért új hídja hasonlított a D. Maria hídra. A híd felső szintjén folyik a gyalogos és Metró közlekedés, míg az alsón a közúti forgalom halad át.

São Bento vasúti pályaudvar, Porto

Porto vasútállomás

A São Bento pályaudvar egy 20. századi vasúti terminál Porto városában. São Bento angol fordítása Szent Benedek. Az állomás a város történelmi központjában található, amelyet az UNESCO Világörökség részének nyilvánított, és egyben Portugália nemzeti emlékműve is. Az épületet 1904-től kezdve építették José Marques da Silva építész tervei alapján. Az azulejo csempe nagyméretű paneljeit Jorge Colaço tervezte és festette; 1916-ban elkészültek, majd felavatták az állomást. A falfestmények az ország történelmének pillanatait mutatják be, a sokszínű panelek pedig vidéki jeleneteket ábrázolnak, amelyek a különböző régiók lakóit mutatják be.

Porto

Falán körülbelül 20 000 csempe található, amelyeket Jorge Colaço, az azulejo neves festője készített. A csempék a sacavémi gyárban készültek. Colaço az első lapokat 1905. augusztus 13-án helyezte el. A bejárattól balra az Arcos de Valdevez és az Egas Moniz csatáját ábrázoló jelenet látható, a kasztíliai VII. Alfonso előtt, míg jobbra I. João Portóban, a vőlegényével és Ceuta meghódításával. A bejáratnál található határfalon kis panelek vannak, amelyek vidéki jeleneteket ábrázolnak. A cserépprojekt befejezéséhez 11 évre volt szükség.

Pão

Portugália kenyere a Pão.

Ez a nagyjából zsemle méretű kis kenyér ízében nagyon hasonlít a magyar kenyérre és frissen sülve igazán kiemelkedő ízélményt biztosít.

Demonic