Vatikán

Vatikán egy állam a városon belül. Területének és lakosságának tekintetében elmondhatjuk, hogy jelenleg a legkisebb nemzetközileg elismert önálló ország a világon. Rendelkezik saját rádióadóval Radio Vaticana és televízió csatornával Vatican Television Center, van továbbá saját újságja L’Osservatore Romano is. Jövedelem forrásának jelentős része pedig a turizmusból származik. Képgaléria ITT.

Vatikán

Földrajza

A Vatikán a Tevere folyó nyugati partjától nem messze egy dombon található. Térkép. Nevének eredete a Vatikán-hegy elnevezésre vezethető vissza. Mediterrán éghajlatú, területe 0,44 km², lakosainak száma pedig megközelíti az ezer főt. Területét a Svájci Gárda őrzi.

Történelme

Az ókorban még gyümölcsösökkel borított lakatlan területen Caligula császár épített egy kőcikuszt, melyben viadalokat rendeztek, Szent Péter is itt lelte halálát. Caligula kezdett el egy kocsiverseny pályát is építeni, melyet aztán csak jóval később Nero fejezett be. A vatikáni obeliszket is Nero állíttatta fel, melyet Egyiptomból hozatott. A versenypályától északra elterülő temetőben helyezték nyugalomra Szent Pétert. Később ezen a helyen építették fel az első templomot, ma ezen a helyen áll a Szent Péter-bazilika.

Vatikáni obeliszk
A vatikáni obeliszk

Vatikán múzeumai

A vatikáni múzeumok a világ legnagyobb műkincskészletének adnak otthont, bár látogatóinak többsége csak a Sixtus-kápolna miatt látogat ide. A kápolna után legismertebb a freskóiról híres Raffaello Termek. A termek közül igen népszerű a Stanza della Segnatura, II. Gyula pápa dolgozószobája és könyvtára, és az első terem, amit Raffaello kifestett.

Utazás

demonic