La Fontaine

Elöljáróban leszögezném, hogy a történetnek semmi köze a Tücsök és a hangya meséjéhez, sem pedig annak írójához akit Jean de La Fontaine -nek hívtak. Egy kicsinyke falu volt Franciaországban.  Volt ott dohánybolt bár és még egy gyógyszertár is, de sehol egy élelmiszerbolt. Némi bolyongás után úgy gondoltam, bemegyek a bárba, ott csak meg tudja valaki mondani hol van. Ekkor még abban sem voltam biztos, hogy van egyáltalán a faluban bolt, franciáknál nincs minden kis faluban.

A bárban

Bent csak a pultos mademoiselle egy magas széken ül a pulton belül, a pulton kívül és épp vele szemben szintén egy bárszéken a szőke barátnője. Épp együtt kávéznak és beszélgetnek franciául.
-Bonjour kedves mademoisellek! Legyenek szívesek mán megmondani hol van itt egy bolt!
A pultos rögtön kezdi, áhh ő csak franciálul… Erre odafordul a barátnője a szőke:
-Figyelj rám! Fogod magad, kimész azon az ajtón -és a kis kezével az ajtóra mutat – elfordulsz balra, a sarkon megint balra és csak mész-mész egészen addig, míg meg nem látsz egy nagy nagy La Fontainet. -ezt még fokozni is kezdte – A big, big… giant… La Fontaine!
Ott kell jobbra fordulni és az utcában már meglátod a boltot.

Nos, akkor eddig rendben megy minden, most már tudom hogy hol a bolt, ám még egy információra szükségem volt: Mi az a La Fontaine? Úgy éreztem, ha én ezt itt és most nem tudom meg, egészen biztosan ki fogok menni a világból.
Rafináltan rá is kérdeztem: -Kisasszony kérem, mi az a La Fontaine?
A lány rámnéz:
-Őőőő.. izé… Én ezt most nem tudom angolul mondani, de nagyon szívesen megmutatom. Azzal a feje fölé emelte a két kis kezét és ennyit mondott: -Psss.
-Jaaah.. akkor ez egy szökőkút!

La Fontaine
A kép illusztráció

Pultos mademoiselltől kértem is egy papírt és egy tollat, felírtam rá a szót. Odaadtam a lánynak, ő csak nézegette és a fejét fogta: -Én ezt nem tudom kimondani…

Több ilyen cikk